Eida.cz - Hry Vánoc

Hry Vánoc

1. prosince 2018, 15:46 Eida

Sníh hned prvního prosince je velká věc. Jeho první záchvěvy jsou většinou v pondělí ve druhém nebo třetím listopadovém týdnu, pak právě na úvod prosince a do konce roku jako když utne. Je to plán, kterým se celý vesmír už nějakou dobu řídí a nikoho najednou nezajímá, že kdysi, ještě za bojů, bývalo sněhu celý prosinec a děti si chodily hrát a sáňkovat až do odpoledního setmění. Sníh byl těžký, mokrý a ve vzduchu bylo kromě uhlí cítit i něco málo z vánočního klobouku. Na konci 90. let se pak vše začalo sypat a svůj nárok uplatňovala rána a dopoledne sypkých dnů se sluncem, hry Vánoc, prokletí čarodějové a všechno ostatní. Teď je ze všeho jen šmouha.

Sobotní ráno s blyštivým překvapením mělo být původně úvodem dalšího utrahodinového víkendu, bohužel nemoc všechny plány znenadání překazila a odporoučela plán do zatracení. Jenže to nejde odkládat celou dobu, když na rozdíl od našeho skvělého velitelství má cizí velitelství zastaralé systémy a přístupy a vyžaduje všechny papíry už do Mikuláše na stole. Na jedné straně se provolává technický pokrok a využití multimediálních super-hyperfuturistických holografických krystalů ve výuce, ve skutečnosti je agenda plná zpátečnictví a neefektivních postupů. Je vlastně div, že to vůbec celé drží pohromadě, a to i navzdory pitomým a neartikulovaným výkřikům z rodiny vší a pavouků.

S nepřijatelným stavem se muselo nutně změnit využití času, takže vznikla zase krásná příležitost na vánoční úklid jedné z komůrek, kde ale stejně z nějakého důvodu zmizelo množství AVC záznamů za rok 2017 a polovinu 2018. Tak co se dá dělat, ale na druhé straně se tam vylouplo pár dývek ještě z FITu a na nich povídání a vyprávění ze sálů, které by se třeba, možná, jednoho dne mohlo hodit v určitých operacích krustyánství, protože disponuje určitým puncem nadčasovosti. Což ve finále znamená, že to vlastně o ničem konkrétním nevypovídá.

A když je už řeč o UNIXu, která ostatně vždycky je, mimo Krustýnu by mohla řady mé armády nemrtvých rozšířit ještě jedna včelka, koneckonců si musíme vážit všech, kdo přijdou do naší školy čar a kouzel s již předinstalovaným Linuxem na laptopu, i když je to bohužel třeba jen Ubuntu. Ve světě Debianu se poslední dobou dějí velmi zajímavé věci, třeba přechod na nový firewall, který realizuje tranzitní balík iptables-1.8, případně Samba 4.9, která dost vtipně přestane fungovat s winbindem. Na ni sice stačí jen začarovat net groupmap add sid=S-1-5-32-546 unixgroup=nobody type=builtin a je zase vymalováno, ale jen těžko tohle bude někdo na produkčních serverech hledat. Firewallová krize a hry Vánoc Samby jsou snad trochu zimní tradicí nebo co, ostatně v případě firewallové krize jde o to, že se s přechodným balíkem načítají souběžně jaderné moduly starých xtables a novhého netfilteru, čili víceméně běží dva paketové filtry najednou. Jejich přepnutí pak řídí konfigurace alternatives, která prioritizuje systém nový, zatím syntakticky kompatibilní s iptables. Staré ovládání dostává do názvu -legacy a ihned na sebe upozorní, pokud existují shody. Je opravdu důležité se pak správně rozhodnout a především ve starém firewallu nejen vše smazat, ale taky nastavit výchozí politiky na propustnost, jinak to celé může hezky rychle zkolabovat. Každopádně nový netfilter má vyloženě budoucnost a hodně věcí zjednodušuje, přestože je jeho syntaxe možná na první pohled složitá. Je to zkrátka přirozený proces a tohle alespoň trochu už připomíná moderní firewally na BSD systémech, které teď pomalu, ale jistě přicházejí konečně na všechny ARMy.

V rámci Vánoc jsou nutné vánoční hry, hry Vánoc a vánoční hraní. Už to není jako prve, za časů, kdy se vše sypalo a většina lokací od Bootlegu byla zakalena rouškou neznáma. V kurzy jsou teď docela šrtyrky, ale bohužel na ně není z nějakého důvodu čas, případně nepřející ISP nedovoluje jejich úplně využití. Jednoho dne vše ale zase přijde. Jako vánoční přání, nebo jako kousek pizzy.

Eida
Tento článek přečetlo již 86 čtenářů (0 dnes).

Komentáře

Nový komentář