Eida.cz - Srpnová těžba

Srpnová těžba

23. srpna 2017, 01:48 Eida

Určitě není náhoda, že se každé léto i se svým horkem chýlí ke konci právě ve znamení kutání a z ní vyplývající těžby. Posledních mnoho let tu kvůli tomu nebyl klid. Nikdy tu není klid. Sbíječka pravidelně kolem sedmé ráno začne divoce kutat na tom samém místě, odpoledne skončí a příští den znova. Koloběh života, kdy si stavební dělník může odškrtnout ztracený den po své dobře vykutané práci. Vrrr.

Podle proroctví v novinách léto hlavně díky chladu pomalu končí, ale asi je na každém, zda se tomu rozhodne věřit, či si léto a žár v srdci prodlouží jak jen bude libo. Obě možnosti jsou tu k dispozici. A možná i nějaké jiné, kdo ví. Já ne. Mám ve svém rozeznatelném okolí asi několik, i když sotva jen pár, osob, které se v rámci nekončícího léta ve svém srdci zabývají kryptoměnami. Je to pochopitelné, BTC teď nedávno vyletěl k ohromným číslům, takže bitevníci, kteří si jej tehdy po prvním boomu za nějakých 6000,- Kč koupili, nyní mohou sklízet desetinásobek. Celé to stojí vlastně na tom, že cena jen roste. A to je dobře. Kromě Bitcoinu existuje obří nespočet dalších měn, z těch významných, kterému je přikládána v brzké době nová exploze, je třeba Ethereum, ale vlastně to nic nemění na tom, že téměř jakákoliv měna, která vznikne v rozumné době, má potenciál růst do nečekaných rozměrů. A svět tomu chtěl, že se tak stalo i u Quarkcoinu. Ten se tu objevil někdy v polovině roku 2013 a kromě rychlého růstu a jiných drobných principů přinesl také velmi zajímavý hashovací systém znemožňující zneužívání FPGA a ASIC kutáků/kuřáků proti obyčejnským procesorům. Stát u jeho zrodu a mít všechny bloky doslova na dosah znamenalo velkou výhodu, i když počáteční cena velmi rychle zapadla ku kamsi do desetin či setin haléřů. 

Ovšem s odstupem času, to znamená zhruba dneska, kdy se jeden Bitcoin klouzavě vyšplhal klidně i přes 90 000 Kč, vyrostly ceny i ostatních kryptoměn, u Quarku aktuálně na nějakých 7 Kč za jeden. Možná to není moc, ale po objevení staré peněženky a jejím oprášení, kdy se po resynchronizaci ohlásilo několik stovek málem zapomenutých transakcí z tehdejšího několik let běžícího mineru v poolu, se to začalo tvářit jako velmi zajímavé a zábavné. Co víc pak dodat, že díky včasnému příchodu se složitost nových výpočtů pohybuje v jednotkách, na rozdíl od desetitisíců u nových peněženek, takže sólová srpnová těžba byla už vyloženě nasnadě. Jediná věc tomu všemu však tak trochu bránila - není k dispozici jednoduchá binárka pro Linux. Běžet celý uzel tiše další tisíce hodin na linuxovém počítači je samozřejmě neodolatelný sen, takže nadešel čas pro úkol sestavit si celou parádu - démona, ovladač i Qt prostředí - pro debianové prostředí. Zdrojové kódy aktuálnáho Satoshi klienta 0.10.4.5 jsou normálně na oficiálním Githubu, takže stačí následovat instrukce a snažit se.

Bohužel to není tak snadné, jak by se mohlo zdát. V cestě stojí několik nepraktických háčků a jako nejvýhodnější se tedy zdá vytvořit si statický kolos kritickými částmi nezávislý na systémovém prostředí. Tyto kritické části se starají o samotnou kryptografii (OpenSSL), síťovou komunikaci (Boost) a řízení peněženky (víceméně pouze Berkeley DB 4.8.30). Asi nejsnazší je začít tou peněženkou a sosnout si z oficiálního Oracle kanálu požadované zdrojáky Berkeley DB a při konfiguraci jim předhodit touhu kompilovat je do statična (a nezapomenout na PIC) a zároveň to celé směřovat na nějakou konkrétní cestu, která se pak stane prefixem, ideálně pro všechny zmíněné statické legrácky. Totéž celkem jednoduše platí pro Boost, ten po svém zavedení používá jako instalátor b2, kterýžto bere informace o statickém kompilování i o prefixu. Nejzajímavější je pak situace s OpenSSL. S balíčkovou verzí OpenSSL knihoven se dá narazit na varování, že není podporováno LibreSSL, což je matoucí a může to leckoho odradit. Koho to neodradí a vynutí si přepínač s nekompatibilním chováním, narazí při konfiguraci na hlášku, že RAND_egd neexistuje a že je svět asi v nebezpečí. Podle oficiální Bitcoin-wiki je to velmi prosté - balíčkové verze OpenSSL dodávané v jednotlivých distribucích neobsahují kvůli licenčním problémům podporu eliptických křivek, na kterých je všechno tohle kryptování ve skutečnosti založeno. Při stahování OpenSSL z oficiální stránky je taky možná dobré vzít verzi 1.0, protože 1.1 zase začne trpět nějakými jinými konvencemi - transparentními gettery, jako tomu bylo podobně u kompilace Netatalku 3. Když je to hotové, můžeme s radostí spustit překlad, ovšem ještě s kosmetickou úpravou chainparams.cpp, který obsahuje staré konstrukce, co zas nevyhovují Boostu - volání list_of totiž nemá dneska smysl, teď to frčí vše jako pole ve složených závorkách. Jo a nezapomenout na nějaké ty inline assemblery, což vyžaduje jednak Yasm pro samotný překlad, ale hlavně pro volání dlsym i flag -ldl.

Linux x86_64 - Quark-Qt na Debianu 9

V současné době ovšem nejsou dostupné - tedy alespoň instantně, bez úprav dostupné - externí minery, všechno to běží proti starým Satoshi klientům 0.9.7; ty novější pak končí s děsivými chybami, jakože RPC prostě nečekalo některé požadavky a je tam zranitelnost a tak vůbec. Staré klienty zase kvůli zastaralému protokolu nenavazují spojení s uzly na nových 0.10.4. Ale to už asi k tomu životu tak trochu patří, navíc blockchain není na komunikačním protokolu závislý, takže je možné těžit přes sólo-RPC na jedné verzi a pak s obnosem pracovat na jiné. A to je i filosofie peněženky.

Kromě těchto malých radostí s kryptokuty a krumpáčem není pořádně čas na nic moc dalšího. Během několika dní už konečně zase vypukne nový školní rok a s ním i nové výzvy a povinnosti, bude to jedno velké překvapení. Taky bude nutné sebrat všechnu zbývající odvahu vypravit se vstříc velitelství, které stále i přes určitou pozitivní vizi vládne chaosem a rarášky. Taputukanské rytířství, jak bylo vysněno, je zatím v nedohlednu a s ním i pozlacená placička s umělou inteligencí za ušima. A to vše jen kvůli hrstce nějakých nýmandů. Ale vše zase bude, věřím tomu, ano.

A jinak je tohle léto zároveň dost optimální, neboť jedna z důležitých lenošivých tradic, totiž dexení, se daří plnit zatím do puntíku v kalendáři na den přesně. Všechno jen díky mé víle, dívce s králičím srdcem, která po příběhu dychtí a nenechá si ho uniknout, ani kdyby se mělo stát něco strašného. A to se téměř vždycky stane. Konec už za zbývající týdny nestihneme sice úplně dle představ, ale takový už je osud. A dopracovat to sem je daleko lepší výsledek, než jaký byl třeba loni, a to i se vším tím volným časem a nebetyčnou samotou kolem. Trik přitom tkví v málu - v úžasnosti. Kdo je úžasný a chce být úžasný, prostě se vytěží a bude.

Eida
Tento článek přečetlo již 140 čtenářů (0 dnes).

Komentáře

Nový komentář