Eida.cz - Výměna kláves na Apple Aluminium Keyboard

Výměna kláves na Apple Aluminium Keyboard

24. září 2010, 13:41 Eida

Klávesnice od Apple se sice jako všechny ostatní vyrábí ve spoustě variantách s různým rozložením kláves pro většinu zemí světa, dokonce i různé jiné firmy dodávají applí klávesnice s barevnými klávesami určenými pro konkrétní aplikace (Final Cut, Digidesign Protools, ...). Problém nastává, pokud je potřeba mít klávesnici v poněkud jiné variantě a nechceme si náladu kazit přelepkami.

Přibližně o deset let později vznikla Apple Butterfly keyboard, ale nikdo se neobtěžuje číst datum.

Řeč je nyní o české Apple klávesnici, která sice obsahuje všechny důležité české znaky, ale rozložení klávesnice je pouze QWERTZ. Nemožnost sehnat rovnou QWERTY dokáže pěkně naštvat, takže nakonec nezbývá než provést malý zákrok a Y a Z ručně vyměnit.

Bohužel návrhy klávesnic od Apple se poněkud liší od těch běžných, kde stačí klávesu prostě vyrvat a vrazit jinam. Aluminium klávesnice uchycuje jednotlivé klávesy pomocí sofistikovaně zaháknutých podložek, které je potřeba vyjmout nějakým dostatečně tenkým, pevným a ostrým nástrojem, třeba párátkem či rýsovací jehlou z dílen z dávných časů :).

Přestože to celé vypadá velice křehce, plast v podložkách je dostatečně pevný na to, aby bez problémů přežil jemné vychýlení z kovových nožek. V případě Y a Z na Apple Wired Keyboard jsou první nožky umístěny nahoře; je potřeba je lehce nadzvednout, z každé strany pro jistotu zvlášť. Dolní strana se pak snadno vyhákne.

Dalším krokem je pak oddělení podložek od samotných kláves, což by mělo jít bez větších problémů. Podložky je potřeba pak vrátit na místa, což chce trochu cviku - nejdříve správně nasadit část spodní a postupným natahováním usadit obě horní nožky. Když už podložka drží, po směru se na ní s trochou síly dá vrátit samotná klávesa a je to.

MacBook Pro 15" mid-2010

Dobrou zprávou je, že tento postup se dá s různými variantami aplikovat na všechny nové applí klávesnice, včetně těch integrovaných v nových řadách MacBooků.

Příště se podíváme zřejmě na softwarové přemapování některých kláves ve stroji MacBook Pro, aneb co v Apple zase zmršili.

Eida
Tento článek přečetlo již 3884 čtenářů (0 dnes).

Komentáře

Nový komentář