Eida.cz - Baculatá baterie

Baculatá baterie

21. července 2022, 18:14 Eida

Je horko, zase udeřily jeho letní vlny. Kdo by to byl čekal, že? Bohužel horko, zvláště v kombinaci s přímým slunečním světlem nebo uzavřenými prostorami, není úplně tím nejlepším prostředím pro moderní baterie používané v MacBoocích. Samozřejmě problémy s bateriemi vždycky byly a asi ještě budou, koneckonců stačí si vzpomenout na nešťastnou sérií baterií v G4, která dělala z PowerBooků za určitých okolností doslova plameňáky. Tím dnešním je bohužel vlastnost lithium-iontových článků během vysokých teplot (ať už vnějších, nebo způsobených přebíjením) rozkládat interní plyny, což vede k jejich celkovému fyzickému nafouknutí – baterie je najednou baculatá.

Operace #baculka v plném proudu.

Je to trochu ironie, že zrovna přijdu ke stolu a divím se, že mi MacBook stojí pouze na třech nožkách namísto všech čtyřech a že se kýve, a to právě ve chvíli, kdy Davídek sdílí dost ošklivou fotografii zevnitř prasklého trackpadu unibody-MacBooku, který prostě svou fyzickou velikostí prorazila nafukující se baterie. Aby ne, unibody je celohliníkové, trackpad je prakticky sklo.

Každopádně nafouknutá li-ion baterie je katastrofa z mnoha důvodů – kromě mechanického poškození přístroje pochopitelně ztrácí svou kapacitu a výkon, ale hlavně hrozí, že nedojde pouze k proražení nějaké vnitřní komponenty počítače, ale samotného článku. Mohou pak nastat dva scénáře – v tom lepším pouze unikne z baterií poměrně jedovatý plyn, nicméně tímto otvorem se do článku začne dostávat vlhkost, což vede k tomu horšímu případu – díky korozi nebo mechanickému poškození jednotlivých plátů dojde ke zkratu a začnou se budovat horké tepelné ostrůvky. Protože k nim může vzdušný kyslík, oxidace se ještě více zrychlí a baterie v tom místě prostě začne hořet, v extrémním případě, kdy bude na hoření málo místa, prostě vybouchne. Tak jako tak, je ztracená. Jako i všechno v jejím okolí.

Jedinou správnou možností je co nejrychlejší výměna. Bohužel jsem viděl na YouTube nějakého borca z opravovacího obchodu, kde situaci řešil tak, že přebytečný plyn z článků prostě odsál a pak to zalepil. Špatný a extrémně nebezpečný nápad je především proto, že na první pohled není jasné, zda kromě rozloženého plynu došlo k nějakému fyzickému poškození článků, a hlavně že se tím začne do článků dostávat vzdušný kyslík a vlhkost, ať už to za sebou zalepí sebelépe. Nehledě na to, že pokud by to měl takhle propichovat laik, tak dost možná prostě prorazí ten článek a vybouchne mu to. Ou jé.

Výměna baterií na MacBooku už není taková legrace, jako to bývalo dřív. G4 mělo krásně vyjímatelnou baterii s indikátorem, s unibody se taky ještě zhruba tak nějak dá něco dělat, bohužel tyhle moderní věci – na fotkách je A1707, 15" MacBook Pro 2016 – mají celou baterii rozdělenou na více docela oddělených článků, aby byl výsledný počítač co nejtenčí. A to vůbec nemluvím ještě o Airech. Designově je to možná super, bohužel výměna není už taková radost, protože to zahrnuje prakticky kompletní vyjmutí zákaldní desky a trackpadu z těla počítače. Samozřejmě teardown návody jsou na to na iFixit a jde to s trochiu zkušeností poměrně slušně, i tak je to práce na dlouhé hodiny.

Mno. Alespoň jsem měl důvod to celé pořádně vyčistit a zdá se, že provozní teplota v zátěži klesla téměř o celých 12 °C, což už je docela znát. Při výměně bych doporučil dávat si pozor zejména na pacičky reproduktorů (jdou velmi snadno odlomit sockety přímo z desky), na uchycení trackpadu a hlavně na způsob, jakým se odlepuje stará baculatá baterie od hliníku. Protože je tam prstě nalepená, a to fest. Profesionálně se to dělá nějakým šetrným rozpouštědlem, což ale zabere spoustu času a zdrojů. Neprofesionálně se mi osvědčilo použít čtyři vlákna režné nitě a pomalu, pozvolna a velmi opatrně s ní pod články lepidlo odřezávat. Je potřeba dát si opravdu dobrý pozor, aby články v tu chvíli ještě ležely, aby nedošlo k jejich poškození. Pak už to byla celkem brnkačka – očištění, zasazení nové čínské baterie a sestavení zpět.

Nová baterie, ačkoliv není originální, podle značek zcela jistě sjela z naprosto stejné výrobní linky, jako to dělají originály. A to je právě ta zajímavá věc na Číně – objednáš si tam věc, kterou někde okopírovali, a oni ti ji pošlou. A ještě dají na krabici nálepku, že zboží nepodléhá zdanění EU. A di krabice dají bonbóny. A šroubováky T3 a T5 navíc. Tohle prostě nepochopím.

No a po usazená je nutné ještě udělat kalibraci, což teda zahrnuje kompletní nabití nad 100 %, pak kompletní vybití, to by mělo ideálně několik hodin ležet, no a znovunabití. Po resetu SMC by se zas měl Mac chovat normálně a smát se na stole dokonale rovně. Teď do toho zrovna přišla ještě aktualizace 12.5, ale zdá se, že to všechno dělá přesně to, co má. Tak je to poučení pro příště – nenechávat booky přes víkend na adaptéru na stole, kam přímo dopadá letní sluníčko. Protože když se baterie opalují, stávají se baculatými.

Eida
Tento článek přečetlo již 66 čtenářů (0 dnes).

Komentáře

Nový komentář