Eida.cz - Hvězdíci MMXIX

Hvězdíci MMXIX

13. srpna 2019, 01:24 Eida

Poslední dobou toho jde čím dál méně podle původního plánu. Kdo ví, možná se původní plány nikdy nemění, ale vždycky se změní příležitosti k jejich šancím. Možná je to naopak. Letos jsme sotva přijeli a už mělo dojít ke hvězdění. Nutno říct, že nepřející oblačnost byla tou nejmenší negativní stránkou celého letošního procítění.

~ Hvězdíci MMXIX ~

Na výletě jsme strávili celkem dost neuvěřitelných dnů, kdy se vždy něco zakazilo, ale noc přinesla zázračné jasno, ve kterém byla vidět celá galaxie a hvězdy zářily, jako by neměly nic na srdci. Dokonce jich i několik spadlo přímo do oka. Celá pointa je ale hlavně v tom, že tam nebylo nikoho, kdo by nám celé to prostředí kazil svou přítomností, zvukem, světlem, nařízeními, ani nesmyslným ničením všeho v okolí. Což se bohužel nedá říct o hvězdných dnech zpátky tady na planetě.

Při zapínání StarOffice je vždycky bezva zkusit to celé posunout na vyšší level než minule. Což o to, vývin nejde zastavit a technologie vždy přibývá, takže letošek mohl být poprvé ve znamení hvězdné brány, tedy vlastně fotosystémů řízených plně automaticky přes gphoto2. Kromě toho, že je po nějaké době funkční alespoň částečná podpora E-series, tak konečně jsou k dispozici i pamlsky v podobě výkonných RaspberryPi 4 a ještě výkonnějších téměř nelegálních bezdrátových propojek, takže se všechno dá v pohodě řídit v klidu a chillování. Samozřejmě tím není možné chytit za ocas tej hvězdný pocit, ale co už. Letos to vypadalo slibně, nějak následovně.

Proroctví v počasí, které už funguje jenom na mobilech, dávno dopředu ukazovalo nepokoje mračen organizujících se už někdy na jedenáctou večer. Nakonec to tedy přišlo, celý pokus musel být ukončen už v 00:45, takže největší zážitky a nášlehy, které se měly odehrávat až někdy nad ránem, se nekonaly. Nakonec vpravo spadla jedna z těch nejkrásnějších hvězd akorát do kafe, ale na žádném záznamu to není. Co na letošním záznamu navzdory očekávání je, je maličká hvězdička pořízená proti všem odhadům nakonec Alfou, kterou se nepovedlo automaticky nastavit na závěrku delší než 15 s, nebo alespoň zopakovat jediný pokus s otevřením na 21 s. 

Navzdory nepřítulnosti osudu a počasí to nakonec nedopadlo úplně nejhůř, tedy snad, pokud se to dá nějak podle obrázků hodnotit. S Alfou to nevyšlo kvůli nedostatečným zkušenostem a Olympus s každým záběrem odchází do zatracení, takže i při snaze o potlačení všeho šumu je na něm tolik chyb, že to už téměř nejde odfiltrovat. 

Proces zpracování je plně automatizovaný a využitelný v budoucnu, jedna hodina záznamu (podle štěstí 50-70 snímků) se sice zpracovává nějakých 40 minut, ale je to zábava a je z toho i užitek. Asi by bylo super, kdyby si to zkusit každý, totiž obrázky vyčistit, vyleštit, sestavit z nich kompozitní snímky, ořezat je na dané poměry, ze zbytků vytvořit animace a fázové animace. Kdo ví, jak moc účinné by to mohlo být s ještě lepší a specializovanější technikou.

Oblaky dorazily

Letos nebyla zima. Neměla šanci. Mraky přišly zkrátka dřív, než by něco takového mohlo nastat. Ale jsou asi pryč i taková ta klasická mrazivá rána, kdy ani šály a deky nestačí a šálky kávy se mění před očima.

Hvězdný vývin

Hvězdy nemají hranice. Jsou dokořán a každý den kvákají. Nebo spíš každou noc. Každá hvězda je nakonec jako malá kachna, která pluje noční oblohou. A kdo se podívá pozorně, určitě najde i tu svoji kachnu. A možná je celé letošní hvězdění nakonec jen rozjímáním s vnitřní kachnou.

Eida
Tento článek přečetlo již 128 čtenářů (0 dnes).

Komentáře

Nový komentář