Eida.cz - SIM karty párty

SIM karty párty

12. listopadu 2011, 18:18 Eida

Pain-in-the-ass víkend. Aspoň pokud lze období od středy po neděli označit jako víkend. Ale k věci. Upadla mi totiž na zem celá komunikační větev a už pár dní je všechno rozházené a desynchronizované.

Celé to začalo právě onu osudnou středu, kdy bylo nutné přehodit SIMkartu z již umírajícího RAZRu do stroje nového. SIM jako taková pochází se vším všudy z roku 1998, kdy nebezpečně frčely předplacené karty a skutečně legendární mobilní telefony, jakými byla zcela jistě například nesmrtelná Nokia 5110 s výměnnými barevnými kryty, hrami a přehlednými meny na Vánoce jen za pár korun - to protože jen v Twistu máš WAP a GSM banking. Od té doby technologie ovšem maličko pokročila. Všechny hustě integrované mikropočítačové systémy, jakými technologie SIM karet je, se neustále zrychlují a zlepšují do nekonečných dimenzí. Zkuste použít takto starou kartu na nějakém moderním telefonu (který ještě ale volitelně využívá její vnitřní paměť na kontakty či zprávy) - ať už bude stroj seberychlejší, práce s ním bude nechutně pomalá a zasekaná, jako by tam sídlil rarášek.

Ale prvním záchytným párty bodem byl samotný fyzický formát karty. Jako kdyby nestačilo, že už tak jich je tolik. První ISO, ve formátu standardní kreditní karty, z níž se následně vyloupne mini karta, běžně používaná. Ta se dá ale ještě zredukovat na micro - ovšem tyto karty ještě úplně běžné nejsou. Nejsnazší způsob (kromě koupě karty nové, nejlépe rovnou i s přístrojem) je kartu vystřihnout ručně; není se čeho bát a Internet je plný návodů s různými templaty. Dokonce existují i speciální kleštičky na ořezy, ale to je pro normální lidi zbytečné. A adaptéry pro zpětné použití, protože pokus s nůžkami je pochopitelně nevratný.

Mikrokarty jsou jednoduše pokročilejší - menší, rychlejší a především mají mnohem nižší spotřebu, se kterou se spotřeba těch starých vůbec nemůže srovnávat. Tato výhoda je ještě umocněna tím, že smartphony přebírají vlastnosti karty - přesměrovávají je na sebe a kartu dočasně vypínají. A tady se projevuje ta bolest sice upravené, ale technologicky staré SIM. Po zapnutí si ji telefon načte, odemkne a provede registraci do sítě... a následně kartu uspí. V tuto chvíli je (nezávisle) schopen stále příjímat hovory a data ze sítě, ovšem dochází-li k odchozímu směru vysílání, musí kartu nejprve z kómatu probudit - ta je bohužel pomalá, takže v prvním okamžiku nezareaguje, poté se aktivuje a znovu se až několik minut registruje do sítě, takže celý přístroj najednou komplet ztratí signál a odchozí vysílání/volání je neuskutečnitelné.

Duplikace SIM karty je zpravidla možná a snadná jen u tarifů, ačkoli po nějakém hledání jsem objevil, že je jí možné docílit i u karty předplacené - v mém případě Paegas Twist = T-Mobile Twist - alespoň dočasnou registrací údajů o jméně a adrese na portálu t-zones. Pro ověření je ještě odeslán SMS kód a pak už může být žádost zpracována a čeká na aktivaci. Snad se to povede co nejdříve, neboť teď nejsem úplně schopen odpovídat na vaše všemožné zvídavé dotazy :).

Eida
Tento článek přečetlo již 315 čtenářů (0 dnes).

Komentáře

Nový komentář