Eida.cz - x86 assembler na PPC Macu

x86 assembler na PPC Macu

17. listopadu 2009, 00:17 Eida

Ač to zní odporně, v životě mohou nastat chvíle, kdy je potřeba třeba do školy psát cosi v assembleru pro Intel x86. A jak to co nejjednodušeji udělat na PowerPC stroji s Mac OS X? Odpověď je celkem nečekaná - DOSBox.

DOSBox je multiplatformní emulátor stroje x86 s DOSem. Dají se s ním dělat občas dost divné věci, třeba vytvářet si pochybný pocit nadšení hraní dvacet let staré hry pro 286ku a přitom sedět u jablíčka. A nebo pouštět i jiné dávno zapomenuté programy z éry temného DOSu.

DOSBox sám o sobě je sice fajn, ale chce to nějaký frontend, který vyřeší úplně všechno a starostí bude minimum. Mnou vybraným řešením se stal Cocoon, což je wrapper, který nejen umožní snadnou konfiguraci DOSBoxu, ale obsahuje sám o sobě také kompletní grafické rozhaní OpenGEM, takže není nutné se zabývat věcmi jako Windows 3.1 a podobnými. Rovněž také usnadňuje přidávání jiného software, sám umí diskové image a leccos dalšího.

Problém s psaním asm v Cocoonu tkví v poněkud nešťastné kombinaci verzí všeho možného. Dejme tomu, že pro úplnou spokojenost budeme potřebovat překladač nasm, link.exe a dosxnt.exe. A DOSBox přibalený v poslední verzi Cocoonu, tedy 1.0b004, poněkud padal s posledními verzemi výše uvedených programů. Řešením je stažení aktuálního DOSBoxu přímo z oficiálních stránek. Je tam samozřejmě UB, ale lepší by bylo si to samostatně překompilovat ze zdroje. Tento nový DOSBox pak stačí vyměnit za ten stávající v Cocoonu (Show package contents - Contents - MacOS - DosBox).

Pak už by se všechno mělo dařit jak po másle. Mimo jiné tam moc pěkně běhá TKSL a třeba i AS51. Tak přeju veselé zážitky v temných a dávno zapomenutých magických zákoutích DOSu. Pozor, ať se PPC neutaví. Na plnohodnotné hraní  starých her jsou tu přece skutečné stroje (ááá, mám ve skříni opravdovou 386ku :p).

Eida
Tento článek přečetlo již 322 čtenářů (0 dnes).

Komentáře

Nový komentář